8 april 2021 Marketing team

Cloudbased SaaS oplossingen en security

Steeds meer bedrijven stappen over naar cloudbased SaaS software oplossingen. Vooral nu we massaal thuiswerken worden cloudbased oplossingen als de manier gezien om software en data snel en vrij eenvoudig toegankelijk te maken. Omdat veel bedrijven al gebruik maken van Microsoft diensten wordt deze omschakeling nog eens versneld doordat Microsoft vol inzet op cloud met hun 365-cloud oplossingen. Maar wat is het precies? En hoe veilig zijn cloudbased software as a service oplossingen eigenlijk?

Wat is een cloudbased SaaS oplossing?

Voor de duidelijkheid leggen we eerst het concept cloudbased oplossing uit. De “cloud” is ondertussen voor de meeste mensen al wel een bekend fenomeen voor het opslaan van data. De foto’s en documenten op je telefoon worden vaak al geback-upt van je telefoon naar een cloud van bijvoorbeeld Google of Apple. Het wordt daarmee opgeslagen op het netwerk van de cloudhost.

Een SaaS oplossing is een softwareproduct waar je gebruik van kunt maken zonder het te hoeven kopen of laten ontwikkelen. Het gebruik is op contractbasis waar je maandelijks of jaarlijks per gebruiker (of per gebruikte capaciteit/data) voor betaalt.

Gecombineerd maakt het dat een cloudbased SaaS oplossing software is die vanuit de cloud wordt gebruikt. Het is dus een “niet-on-premis” geïnstalleerde oplossing waar je op licentiebasis (software licentie) gebruik van maakt.

Kiezen voor een cloud based SaaS oplossing

Waarom kies je voor een SaaS oplossing? Waarschijnlijk in de eerste instantie omdat het een zeer flexibele oplossing is. Je betaalt immers voor wat je afneemt. Groeit of krimpt je organisatie? Geen probleem, de oplossing is flexibel schaalbaar. Daarnaast hoef je geen grote investeringen in tijd en geld te doen om eigen software te laten ontwikkelen. Het gebruiksgemak is ook een enorm voordeel ten opzichte van on-premise oplossingen. Iedereen met een internetverbinding kan het immers gebruiken. Bij een on-premise oplossing bieden organisaties vaak de oplossing via VPN aan, omdat het op het interne netwerk van de organisatie draait.

Cloudbased SaaS oplossingen zijn snel, betrouwbaar en vergen vaak geen of weinig eigen kennis van IT en hebben weinig beheertaken

Security

Het is natuurlijk van belang dat de software niet zomaar door iedereen kan worden gebruikt. Maar toegang tot de software moet wel zo eenvoudig mogelijk zijn voor de gebruikers. Daarnaast moet de gebruikte technologie ook “waterdicht” zijn. Goede cloudbased software is gebouwd op een sterk fundament, zoals bijvoorbeeld met de ontwikkelplatformen van Microsoft. Tijdens de ontwikkeling wordt er streng vastgehouden aan vastgestelde uitgebreide series beleidsregels. De nieuwste en veiligste technologieën worden ingezet. Ook wordt er rekening gehouden met toekomstige wijzigingen of security updates. De onderliggende infrastructuur wordt gehost, beheerd en onderhouden door de SaaS provider. De veiligheid en beschikbaarheid van data wordt gegarandeerd; gegevens opslaan, back-ups maken of gegevens herstellen is geen issue meer. De provider zorgt er daarbij voor dat altijd de laatste versie draait en dat beveiligingspatches direct worden doorgevoerd.

Een eigen cloudbased SaaS oplossing ontwikkelen

Naast het gebruik maken van bestaande cloudbased SaaS oplossingen kun je natuurlijk ook jouw eigen (branchespecifieke) oplossing laten ontwikkelen. Misschien heb je zelfs wel commerciële ideeën om deze ook nog eens te vermarkten. Belangrijk is het in dat geval dat je een softwarepartner kiest die met je mee kan denken en helpt strategische keuzes te maken. Kijk goed naar de kennis die in-house is en onderzoek met welke ontwikkelplatformen de softwarepartner werkt en of deze passen bij jouw wensen en eisen op het gebied van functionaliteit en veiligheid. Denk ook aan de lange termijn, maak afspraken over securityupdates, onderhoud en doorontwikkeling.

En maak vooral ook gebruik van het netwerk van de softwarepartner! Zij kunnen je bijvoorbeeld voorstellen bij betrouwbare hostingpartners die mee kunnen werken om jouw ambities te realiseren.

Certigon

Is de conclusie na het lezen van dit blog dat je wil onderzoeken of deze oplossing iets is voor jouw onderneming? Zoek je een softwarepartner die met jou mee kan denken? Kennis heeft van alle mogelijkheden die cloudbased SaaS oplossingen bieden? En over een groot partnernetwerk beschikt? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Wil je de diepte ingaan, dan kun je een brainstormsessie bij ons boeken. Lees ook eens over onze software lease mogelijkheden.

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.