Desktopapplicatie vs webapplicatie. Wat is het verschil?

19 november 2020 Marketing team

Desktopapplicatie vs webapplicatie. Wat is het verschil?

Om maar direct antwoord op de vraag te geven: Sec kun je zeggen dat er vooral één groot verschil is, de naam zegt het eigenlijk ook al. Een desktopapplicatie staat zoals je zult verwachten lokaal op een computer/client geïnstalleerd. Het is alleen via die computer te benaderen. Een webapplicatie is een applicatie die je via een browser vanaf elk apparaat kunt gebruiken.

In deze tijden van vereiste flexibiliteit is de keuze voor een webapplicatie zo gemaakt denk je misschien. Maar dat is niet per se waar. De keuze voor een webapp of een desktopapp kun je namelijk niet alleen op basis van dit verschil maken.

Waarop baseer je een keuze voor een van de twee?

Er zijn eigenlijk 5 zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen voor een desktopapplicatie of een webapplicatie, namelijk:

  1. Installatie & updates
  2. Toegankelijkheid
  3. Keuze voor het platform waarop het moet draaien (Windows/MacOS/Linux/browser)
  4. Veiligheid
  5. (Internet)verbinding

1. Installatie & updates

Desktopapplicaties moeten individueel worden geïnstalleerd op elk apparaat. Dat betekent dat updates dus ook apart op elke machine moeten worden doorgevoerd. Bij een webapplicatie gebeuren de installatie en de updates rechtstreeks op de server(s) of cloud, iedereen gebruikt daarom altijd de meest recente versie van de applicatie.

Dit kan overigens op een desktopapplicatie worden ondervangen met technieken die bij het opstarten van de desktopapplicatie controleren op updates en deze automatisch installeren.

2. Toegankelijkheid

Een webapplicatie is vanaf elk apparaat met een browser toegankelijk. De desktopapplicatie daarentegen niet. Deze kan namelijk alleen worden opgestart vanaf het apparaat waarop het geïnstalleerd staat, wat ook weer voordelen heeft op het gebied van veiligheid (zie ook punt 4).

3. Platform

In principe worden desktopapplicaties specifiek voor één bepaald platform ontwikkeld, dat wil zeggen er wordt een keuze gemaakt voor Windows, MacOS of Linux. Echter is dit niet direct een “showstopper”, omdat er tegenwoordig al mogelijkheden zijn om één applicatie op alle hierboven genoemde platformen te laten draaien. Dat kan tevens ontwikkelkosten schelen. Check dus altijd met jouw softwarepartner of dit voor jou ook mogelijk is voordat je een definitieve keuze maakt!

Voor een webapplicatie maakt het niet uit vanaf welk platform je de applicatie opstart. Het enige wat je nodig hebt is een internetbrowser (en internetverbinding zie punt 5). Let wel op dat bepaalde functionaliteiten mogelijk niet werken op verouderde browsers. Daarom is het van belang om altijd met de meest recente update van de gebruikte browser te werken.

4. Veiligheid

De beveiliging van de desktopapplicatie is eenvoudiger te managen dan die van de webapplicatie. Doordat je zaken als toegang en malware/virusscanners beter in de hand kunt houden. De risico’s bij een webapplicatie zijn hoger, omdat het belang in de basis vooral bij toegankelijkheid ligt. Dit is dus een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden en sowieso altijd moet bespreken met jouw softwareontwikkelaar.

5. Internetverbinding

Voor het laten werken van een desktopapplicatie heb je niet altijd een internetverbinding nodig. Vaak is het voldoende om af en toe verbinding te maken zodat data kan worden uitgewisseld en updates kunnen worden doorgevoerd. Het is mogelijk om desktopapplicaties te koppelen met andere systemen of servers. Daar is echter wel een verbinding nodig met het internet of een intern netwerk.

Voor een webapplicatie heb je áltijd een internetverbinding nodig. Is er dus een internetstoring, of het lukt niet om onderweg verbinding te maken doordat een apparaat verbindingsproblemen heeft, dan kun je dus geen gebruik maken van de webapplicatie.

Bij desktopapplicaties kan bereikbaarheid overigens ook problemen geven als er bijvoorbeeld geen verbinding mogelijk is met het bedrijfsnetwerk. De applicatie is dan niet te gebruiken.

“Een internetverbinding is in sommige gevallen wel vereist bij het gebruiken van een desktopapplicatie. Op basis van de gekozen architectuur voor de desktopapplicatie ontwikkeling kan het zijn dat de desktop een thin client is en de logica op een server wordt gehost of omdat de database in de cloud staat.”

Een desktopapplicatie of een webapplicatie van Certigon

Je kunt nog veel meer informatie vinden over een webapplicatie of een desktopapplicatie op onze website. Vind je het na het lezen van dit item en de informatie op de andere pagina’s nog steeds lastig om een keuze te maken? Dan helpen wij je hier graag bij. Neem contact met ons op en we zullen gebaseerd op jouw wensen en eisen een maatwerk advies geven.

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.