20 maart 2019 Marketing team

Microsoft Access applicatie is niet online te benaderen

Microsoft Access applicatie is niet online te benaderen

Microsoft Access applicatie is niet online te benaderen

Wanneer je data in een Microsoft Access (MS Access) applicatie hebt die online te benaderen moeten zijn dan loop je al gauw tegen de beperkingen van Microsoft Access aan. Microsoft Access biedt de organisatie namelijk niet de mogelijkheid om deze data op een veilige manier online beschikbaar te stellen.

Om dit op te lossen zijn er in onze optiek een tweetal scenario’s mogelijk:

  •  Je kunt de Microsoft Access front-end en logica koppelen op een SQL Server of Azure SQL database. Vervolgens kun je de data die je online wilt ontsluiten via een web portaal/web applicatie openstellen.
  • Je kunt de volledige Microsoft Access applicatie ombouwen naar een web portaal / web applicatie.

De Microsoft Access front-end en logica koppelen op een database server
Wanneer je de data van de Microsoft Access applicatie gaat opslaan in SQL Server of Azure SQL database dan creëer je een client-server oplossing. De Microsoft Access applicatie fungeert in deze situatie als de client. Dit is de applicatie die op jouw computer draait waarbij de data op een server staat. Hiermee blijft de bedrijfslogica en de schermlogica binnen de Microsoft Access applicatie. Op de server kun je data gedreven processen inrichten in de vorm van stored-procedures, triggers etc.. Ook kun je nieuwe applicaties ontwikkelen tegen data die op een server is opgeslagen.

Kies je voor deze oplossing dan kun je wanneer de data op een database server staat, een web portaal op deze data bouwen. Dit web portaal kan vervolgens toegang geven op basis van diverse authenticatie mechanismen. Hierdoor kan de data of een gedeelte van de data online ontsluiten.

Deze oplossing is goedkoper dan de volledige Microsoft Access applicatie om te bouwen naar een volledig nieuw web portaal / web applicatie. Hierbij moeten wij wel de kanttekening zetten dat er per Microsoft Access applicatie gekeken moet worden of dit mogelijk is.

De Microsoft Access applicatie ombouwen naar een web portaal / web applicatie
Wanneer de optie ‘Microsoft Access front-end en logica koppelen op een Database server’ niet mogelijk is. Of wanneer deze optie door volledige andere wensen geen optie is, dan is het ombouwen van de volledige Microsoft Access applicatie naar een web portaal / web applicatie een andere mogelijkheid.

Als je aan dit traject begint dan is het handig om ook direct eventuele gewenste aanpassingen mee te nemen. Je ontwikkelt nu toch een volledig nieuw web portaal / web applicatie. Dit kan eenvoudig omdat het proces van de applicatie en de databehoefte voor het grootste deel bekend is hierdoor kunnen de gewenste aanpassingen snel worden meegenomen.

Wanneer blijkt dat de behoefte van de organisatie volledig is veranderd kun je er ook voor kiezen om volledig opnieuw te beginnen en de behoefte van de organisatie en bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Deze behoefte breng je in kaart door ze te documenteren in een functioneel ontwerp of functionele beschrijving. Vervolgens vanuit dit functioneel ontwerp kan een softwarehuis of software ontwikkelaar de software ontwikkelen. Je kunt kiezen voor een agile ontwikkel methodiek. Dit houdt in dat gedurende het project de voortgang inzichtelijk is door 2-wekelijkse of maandelijkse opleveringen. Organisaties kunnen eenvoudig bijsturen op basis van deze tussentijdse opleveringen.

Het is eventueel ook mogelijk om de Microsoft Access(MS Access) applicatie om te bouwen naar een nieuwe Desktop applicatie. Deze mogelijkheid hebben we in dit item echter niet expliciet beschreven. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden om een Desktop applicatie zelfs zo ontwikkelen dat deze zowel het Windows platform, als het Apple Mac platform ondersteunt.

Mocht je advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op.

, , ,

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.