25 maart 2021 Marketing team

Progressive Web App: website met app beleving

In een maatschappij vol externe prikkels is het lastig om de aandacht van je (toekomstige) klanten vast te houden. Merk je dat jouw klanten steeds vaker je website links laten liggen? Kan de website wel een make-over gebruiken of moet die überhaupt nog worden ontwikkeld? Je ziet anderen een gelikte app lanceren en je vraagt je af ‘moeten wij dit ook’? Twijfel je tussen een prachtige website en een hippe, snelle app om jouw klanten de ultieme klantbeleving te geven? Wist je dat je kunt kiezen voor de perfecte combinatie van deze twee? Er bestaat namelijk zoiets als een ‘Progressive Web App’ (PWA)!

PWA

Een must have!

Een PWA is een website die je via elke browser kunt benaderen. De PWA gedraagt zich als een normale website of webportaal wanneer deze via de browser op een desktop wordt benaderd. Open je de PWA op een mobiel device? Dan gedraagt deze zich aan een native app.

  1. Goedkoop in ontwikkeling
  2. Eenvoudig te ontwikkelen
  3. Goed door te ontwikkelen
  4. Groot bereik
  5. Website voelt als app
  6. Deels offline te gebruiken
  7. Engagement boost
  8. SEO aantrekkelijk
  9. Altijd up to date (geen app installatie)

Heb je al een ontwikkelde webapplicatie? Deze kan soms omgezet worden naar Progressive Web App! Neem contact met ons op als je wilt weten of je huidige webapplicatie geschikt is om een PWA te worden. 

Certigon

Hoe zit dat dan? Een Progressive Web App heeft de functionaliteiten zoals je gewend van een native app en zodra je deze opent maakt het gebruik van de native mogelijkheden die aanwezig zijn op jouw smartphone of tablet. Denk hierbij aan functionaliteiten zoals de camera, microfoon, gps en beperkte push-berichten. Dit is voor jouw klant erg fijn, want die hoeft niet eerst een aparte app te downloaden in de App of Google Play Store bovendien heeft hij/zij altijd de beschikking over de nieuwste versie. Daarnaast vergroot het de engagement van de klant bij het koop- en verzendproces. Zo kan een PWA makkelijk pushberichten sturen over het verzendproces. Hiermee vergroot je de positieve klantervaring! Geef jouw klanten de beleving van een native app met een Progressive Web App.

De voordelen van een Progressive Web App

Zowel de klant als de verkoper en ontwikkelaar ervaren voordelen van het gebruiken van een PWA. Ten eerste is het ontwikkelen van een dergelijke applicatie een stuk eenvoudiger dan een native app en ook goedkoper. De app is gebaseerd 1 code base. Hierdoor is het goedkoper in de ontwikkeling en het onderhoud. Ten tweede download je applicatie niet, maar open je deze via het web. Dit heeft als voordeel dat je automatisch de nieuwste versie gebruikt en dus niet tegen problemen aanloopt door veroudering. Verder heeft een PWA een instant installatie, waar updates door App stores worden geanalyseerd en het soms tot 2 weken kan duren voor de update beschikbaar is, is dit met een PWA instant. Een Progressive Web App is daarnaast ook deels offline te gebruiken wat door klanten weer als prettig ervaren wordt. Er is altijd een zeker mate van bereik. PWA’s kunnen offline draaien door zogeheten ‘Service Workers’. Dit is een onafhankelijk script dat op de achtergrond door de browser wordt uitgevoerd. Zij hebben de rol als proxy en daardoor kan de app offline werken.

Daarnaast is het gebruik van een PWA vaak fijner voor klanten dan een mobiele website. Bij een PWA is het complete scherm van je smartphone beschikbaar (zoals bij een gewone app) wat vaak niet het geval is bij een mobiele website. De Progressive Web App is altijd te gebruiken en in elk soort browser. De klant is daarom niet gebonden aan een bepaald systeem. Deze interactieve websites zijn ook nog eens SEO-technisch heel interessant omdat ze ook gewoon gevonden kunnen worden door zoekmachines.  

PWA voor de slimme ondernemer

Certigon

Kiezen voor een Progressive Web App

Waarop baseer je je keuze voor een website, een app of een Progressive Web App? Daarvoor richt je je onder andere op je huidige bezoekers en potentiële klanten (doelgroep). Browsen zij veel via een desktop? Of wil je juist die nieuwe groep bereiken die tegenwoordig alles via de mobiel of tablet doet. Is het bouncerate van jouw website hoog en zie je bezoekers afhaken? Wil je de gebruikerservaring verhogen? Meer interactie met de klant en wil je graag gerichter content aanbieden? Een goede analyse van je statistieken en goede kennis van je doelgroep is daarom erg belangrijk.

Het voordeel van een PWA is dat het altijd (deels) bereikbaar is via elk device met welke browser dan ook. Kortom, met een PWA heb je zeker de mogelijkheid jouw doelgroepen te bereiken. Het is een veel interactievere manier van communiceren en je verbetert direct de klantervaring. Klanten kunnen door de PWA onder andere hun aankoop volgen en gerichtere content bereiken dan wanneer je gebruik maakt van een gewone (mobiele) website. Als ondernemer is het daarbij ook handig om overzicht te behouden over bijvoorbeeld de status van jouw verkochte producten.

Het is ook nog eens voordelig om een PWA te laten ontwikkelen. De kosten voor ontwikkeling en onderhoud zijn doorgaans lager, omdat het makkelijker is te realiseren voor de ontwikkelaar. Daar bovenop kan een Progressive Webb App ook nog eens sneller live dan een website. Voor de ontwikkelaar is het een handig platform, want het aanbod van verschillende plug-ins is erg groot en als er extra ondersteuning nodig is dan kan dit via een uitgebreide community. Een van de belangrijke voordelen van een PWA is dat dit platform conversie verhogend werkt!

Certigon

Certigon heeft veel ervaring in het maken van zowel webapplicaties als mobiele applicaties en zijn gespecialiseerd in meerdere ontwikkelplatformen. Voor Zorgcollectief Nederland hebben we een PWA ontwikkelt om vraag en aanbod binnen de zorgsector bij elkaar te brengen. Het gaat om een ‘matching tool’ die opdrachtgevers en opdrachtnemers (ZZP’ers) met elkaar in contact brengt via een laagdrempelige manier. De meeste acties binnen de PWA zijn geautomatiseerd. Hierdoor zijn er weinig handmatige werkzaamheden benodigd. Dit resulteert in een enorme tijds- en kostenbesparing! De ontwikkeltechniek die wij gebruikt hebben voor het platform is .Net core 3,1, API-first. Alle informatie wordt onderling uitgewisseld door Application Programming Interfaces (API’s). Zij halen en verwerken informatie uit meerdere systemen.

Wil jij meer engagement met jouw klanten? Kijk wat een Progressive Web App voor jouw organisatie kan betekenen. Wij staan voor je klaar: bel of mail snel!

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.