Software Quality Scan

Scoort jouw software een voldoende?

Controleer de kwaliteit van software

Werkt de software die je gebruikt niet naar behoren? Ervaar jij regelmatig problemen door slecht functionerende software? In de praktijk heeft een niet naar behoren functionerende software tot gevolg dat software oplossingen de bedrijfsprocessen onvoldoende kunnen ondersteunen. Slecht functionerende software heeft daarom vervelende nadelige bedrijfseconomische consequenties. Daarom is het verstandig om te controleren wat de kwaliteit van de software die je gebruikt is. Wil je weten wat de kwaliteit van jouw software is dan kun je een software quality scan laten uitvoeren.

"Elke duizend regels bevat minimaal vijf fouten"

Broncode volgens uniforme regels

De kwaliteit van software wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de broncode en het gebruik van uniforme regels. Een matige broncode, onvoldoende functionaliteiten en een slechte architectuur veroorzaken in de meeste gevallen fouten in software. Broncode is altijd geschreven in een programmeertaal. Zonder broncode kan een software programma niet worden gebouwd. Als je een broncode niet schrijft volgens uniforme regels dan is software foutgevoelig, slecht onderhoudbaar en in principe onvoldoende geschikt voor uitbreidingen. Daarbij zal dit vaak ook nog eens hogere onderhoudskosten veroorzaken!

"Broncode, ook wel “bron”, “source” of “sourcecode” genoemd, is de programmeercode van software."

Wanneer adviseren wij om een software quality scan uit te voeren?

Er zijn ons inziens twee situaties wanneer je een Software Quality Scan wil uitvoeren, namelijk:

  • Doorontwikkeling op het huidige platform of een nieuw platform ontwikkelen
  • Second opinion van de huidige software leverancier/freelancer tijdens of na het project

Een Software Quality Scan kun je op drie niveaus laten uitvoeren. Dit kan zowel voor, tijdens of na een de afronding van een project.

1. Software inspectie

Bij een software inspectie kijken we of het maatwerk softwarepakket is gebouwd volgens de juiste codeerregels. Alleen met juiste codeerregels en periodieke inspecties wordt kwalitatieve software met een lange levensduur gecreëerd. Onze software inspectiemethodiek bestaat uit een review die gebaseerd is op een drietal onderdelen.

  1. Voldoet de code aan basis programma regels (IfSQ)
  2. Zijn er codingguidelines en zijn deze gevolgd
  3. Zijn er best practices gevolgd

Juist de combinatie van deze onderdelen maakt onze methodiek succesvol en goed toepasbaar.

2. Functionele inspectie

Met een functionele inspectie kijken we hoe de functionaliteiten zijn geborgd in een maatwerk softwarepakket. Bij deze functionaliteiten is het tevens van belang hoe gegevens worden opgeslagen en hoe flexibel functionele aanpassingen mogelijk zijn binnen de software. De borging van functionaliteiten kunnen op diverse manieren worden gedaan. Van functioneel ontwerp tot functionele testen en diverse mogelijkheden hiertussen. Met een functionele inspectie van het maatwerk softwarepakket checken we of het voldoet aan de eisen en wensen. Je krijgt inzicht, advies en ondersteuning van ons.

3. Architectuur inspectie

Wij zien de architectuur van een maatwerk software pakket als de basis van alles. Daarmee stellen we dat zonder een gedegen architectuur een pakket nooit optimaal kan renderen. Met de architectuur inspectie krijg je inzicht in de architectuur van het maatwerk software pakket. Ook bieden wij advies en ondersteuning om verbeteringen door te voeren. Een architectuur inspectie is tevens een ideaal middel voor een second opinion.

Inzetten software quality scan bij overname software

Certigon neemt geregeld software over die ontwikkelt is door een andere partij. Het overnemen van software gebeurt dan meestal omdat een leverancier niet meer bestaat of geen doorontwikkeling meer doet of doordat bijvoorbeeld een freelancer niet meer beschikbaar is. Omdat wij altijd eerst willen weten hoe de software die wij gaan overnemen in elkaar zit en hoe de kwaliteit van de software is zetten wij onze Software Quality Scan zelf ook regelmatig in.

Verhoog de kwaliteit van jouw software en zorg dat je krijgt waarvoor je betaalt!

Wil jij een software quality scan laten uitvoeren op jouw software? Of wil je meer weten over het overnemen van software door Certigon? Neem dan contact met ons op.

Bel ons gerust

055-8442674

Oude Beekbergerweg 19

7331 HL Apeldoorn

Maandag - Vrijdag

08:00 – 17:00

Stuur een bericht

info@certigon.nl

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.