18 juni 2019 Marketing team

Toekomstmuziek: Technologische singulariteit

Technologische singulariteit: het moment dat AI slimmer zal zijn dan de mens

Technologische singulariteit: het moment dat AI slimmer zal zijn dan de mens

Technologische singulariteit

Wij zijn eens gedoken in wat de huidige visionairs en wetenschappers te melden hebben over het gevreesde moment dat machines slimmer zullen zijn dan de mens. Als je Wikipedia erop naslaat dan lees je dat technologische singulariteit een hypothetische transhumanistische* toekomstvisie is die voorspelt dat kunstmatige intelligentie zichzelf zal verbeteren en daardoor meer invloed krijgt op de richting waarin de maatschappij zich beweegt dan de mens zelf.

Kelder & Klöpping: Oorlog & utopia

Kelder en Klöpping

In het NPO-programma Kelder en Klöpping ging het laatst over oorlog en utopia. Hierin zei Klöpping bang te zijn, niet voor robots, maar voor hun brein. Hij is bang dat kunstmatige intelligentie slimmer wordt dan de mens. Zelfs de innovatiefste geesten van onze huidige wereld zoals Elon Musk en wijlen Stephen Hawking zijn bang voor “artificial intelligence”. Elon zei op het National Governors Association het volgende hierover: “AI is a fundamental risk to the existence of human civilization.” “I have exposure to the most cutting edgeAI, and I think people should be really concerned by it.” Putin zegt zelfs dat: “The nation that leads in AI will be the ruler of the world.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_law

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_law

De wet van Moore

We zijn nu al in staat om softwareprogramma’s te ontwikkelen die zichzelf autonoom voeden met kennis en zich zo zaken eigen kunnen maken. Op dit moment maakt de mens het mogelijk om met machine-learning dat een computer of een “droid” zichzelf kan programmeren om bepaalde skills te verkrijgen. Er is echter nog een “natuurlijke begrenzing” op hoeverre een machine zichzelf iets kan aanleren gebaseerd op de huidige technologische ontwikkelingen. Maar volgens de wet van Moore zullen technologische ontwikkelingen zich elke twee jaar verdubbelen. Op een gegeven moment zal er een punt komen dat er machines zijn die niet meer door de geestelijke capaciteiten van de mens worden “begrensd”. De kunstmatig intelligente machines hebben zich dan dusdanig verbeterd dat zij meer kunnen dan alle mensen op deze aarde bij elkaar!

Singularitypoint

Ray Kurzweil, Google’s Director of Engineering, voorspelt dat AI in 2029 zal slagen voor een Turingtest** en dus een menselijk level van intelligentie zal bereiken. Hij zegt dat het Singularitypoint (Eng. voor technlogische singulariteit) in 2045 zal zijn. De verwachting is dat AI een enorme impact zal hebben op de maatschappij zoals we het nu kennen. Wat (niet wie) wordt de evolutionaire opvolger van de Homo Sapiens? Het is speculeren. Het is voorlopig nog toekomstmuziek.

*Transhumanisme is de filosofie dat de mensheid zich verder kan en moet ontwikkelen tot een nieuwe soort die wellicht niet meer als “mens” (“human”) herkenbaar is. (http://www.encyclo.nl)

**De Turingtest is een experiment, beschreven door Alan Turing in 1936, en nader uitgewerkt in zijn artikel Computing Machinery and Intelligence (1950) om licht te werpen op de vraag of een machine menselijke intelligentie kan vertonen. (Wikipedia)

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.