4 juni 2020 Marketing team

Trend 4: Samen strategisch sterk en evoluerend

Bij het maken van een strategisch business plan ontkom je niet aan termen als SWOT, SMART en 3P’s. Allemaal zijn het handige hulpmiddelen om jouw visie om te zetten in een verdienstig business model. We raden je zeker aan om ze te gebruiken, want ze verzamelen en formaliseren de kennis die je hebt en vergaart door ervaring, onderzoek en onmisbare strategische sessies. Veel en goed inzicht in jouw business is zeer nuttig als je de stap naar digitalisatie van jouw business en onderneming gaat zetten. We leggen je graag uit waarom dat is.

Wat heeft een strategisch plan voor nut?

Vraag je af hoe realistisch je plannen zijn en waar ligt de stip op je horizon? Een strategisch plan geeft houvast bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het helpt met de focus houden op wat belangrijk is voor jou en jouw onderneming. Komt er een mooie kans langs die je voor je gevoel niet wil missen? Grijp dan terug naar je plan en beoordeel of het in lijn ligt met die stip die je op de horizon hebt gezet. Helpt deze stap je met het bereiken van dat doel? Ga ervoor! Zo niet, dan moet je het misschien niet doen. Soms kun je je energie en geld beter stoppen in middelen en mensen die je helpen je initiële doel te bereiken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je plan niet kunt aanpassen in de toekomst. Juist wel! Evolueer mee met de tijd. Stel lange en korte termijn doelen en laat je organisatie meegroeien en zorg dat je voorbereid bent op de toekomst.

Hoe hou je de realiteit in het oog?

Wees kritisch over je plannen. Zijn je plannen realistisch en waar wil je met jouw onderneming naartoe? Hou vast aan wat belangrijk is voor jou. Ook als je in een groeifase zit en nieuwe activiteiten zich ontwikkelen. Controleer regelmatig of jouw plan nog steeds haalbaar is. Doe grondige analyses en wees niet bang om ergens een stekker uit te trekken. Voelt dat als gezichtsverlies, omdat je mensen om je heen al over je plannen hebt verteld? Echt niet, het getuigt juist van kracht en een sterke visie.

Je moet blijven nadenken over wat je wil bereiken op zowel korte, middellange en lange termijn. Jij beslist hoe dat het beste past. En past het deze keer niet? Een volgende keer wel! Wees niet bang om drastische besluiten te nemen en hou je doelen voor ogen. Een goed strategisch business plan is toekomstproof en evolueert daarom mee met je bedrijf. Het is er om je te helpen met het maken van de juiste keuzes!

De stap van concept naar digitalisatie van jouw business en onderneming

Als je goed hebt nagedacht over bovenstaande, dan is de volgende stap het daadwerkelijk organiseren van het automatiseren of verbeteren van processen en ontsluiten van kanalen voor het leveren van jouw producten en diensten. Het is daarbij van belang dat jouw IT partner mee kan denken op strategisch niveau en helpt met het beantwoorden van vragen over haalbaarheid en investeringen. Ook nuttig is om te weten wat de levensduur is van de diensten die je af wilt nemen of wilt ontwikkelen om processen en kanalen te ondersteunen.

Samen met jouw IT partner organiseer je brainstormsessies waarin je streefdoelen stelt, zowel lange als korte termijn doelen. Deze partner kan je helpen met het stellen van prioriteiten en eventueel het opknippen van investeringen bij grootse, stoere plannen. Jouw plannen mogen ambitieus zijn! Graag zelfs! De meest IT bedrijven houden wel van een uitdaging. Zijn je plannen niet realistisch of echt veel te kostbaar in verhouding tot de doelen? Ook dat hoort een strategisch partner je te vertellen. Zorg voor een eerlijke open samenwerking en check regelmatig met elkaar of ontwikkelingen en kosten nog in de lijn der verwachtingen liggen. Zo zorg je ervoor dat jouw business en business plan zich kan blijven evolueren.

Ook de levenscyclus van software is niet oneindig

Helaas maakt ook software een levenscyclus door: introductie, groei, maturiteit en verval zijn geen onbekenden bij softwareontwikkeling. Het is dus van belang om regelmatig samen met jouw strategisch IT partner na te denken over de ontwikkelingen die jij als onderneming doormaakt alsook de ontwikkelingen op het gebied van IT. Deze gaan namelijk razend snel! En dan hebben we het nog niet eens over de consumenten of zakelijke markt die bij elke nieuwe technologische ontwikkeling weer enorme sprongen maakt. Werk langdurig samen met partijen die ervoor zorgen dat ontwikkelde software toekomstbestendig is en maak de afspraak dat ze jou tijdig op de hoogte brengen van de kosten en eventuele bedreigingen (en oplossingen natuurlijk) voor de voortgang van jouw business.

Is maatwerk software altijd de oplossing?

De stelling “make or buy” is een legitieme vraag die wij als softwarehuis regelmatig krijgen. Hierop geven wij altijd graag een realistisch en eerlijk antwoord. Een van onze pijlers (jazeker wij hebben ook een strategisch business plan) is namelijk dat wij ons focussen op lange termijn relaties met onze klanten en daar horen wat ons betreft de woorden realistisch en eerlijk bij.

We hebben eerder een blog geschreven over softwareselectie. Hier gaan wij in op hoe wij adviseren om tot een keuze te komen voor maatwerk of standaard software. Soms komt de keuze op een standaard pakket en soms op maatwerk software. Bij de keuze voor maatwerk hoeft het echter niet altijd te betekenen dat software helemaal vanuit “niets” moet worden ontwikkeld. Je moet denken dat als een standaard pakket het grootste gedeelte van de wensen bevat dat het dan kan zijn dat je voor de missende functionaliteiten een maatwerk applicatie ernaast ontwikkelt. Deze applicatie zal dan een verlengde zijn van het standaard pakket. Werk samen met een strategisch sterke IT partner die je ondersteunt bij het maken van de juiste keuzes én je daarmee helpt met het evolueren van jouw business!

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.