2 juli 2020 Marketing team

Trend 8: In the picture met duurzaamheid

Je hoeft de krant maar open te slaan en je komt wel een artikel tegen over de overlast die veroorzaakt wordt door pakketbezorgers. Vooral in deze tijd, van het online bestellen, buitelen de pakketbezorgers over elkaar heen om jouw pakketje bij de klant te bezorgen. Soms komt er wel twee keer per dag een bezorger aan de deur. Is duurzaamheid in de e-commerce wel mogelijk wanneer je denkt aan de vele verpakkingen en de bezorging?

Duurzaamheid is een trend die in alle sectoren voel- en zichtbaar is. Consumenten willen dat er bedachtzaam omgegaan wordt met het milieu, terwijl online bestellen toch mogelijk blijft. Voor webshops en e-commerce betekent dit dat ze moeten nadenken over de verpakkingsmaterialen, de manier van verpakken en het verzenden van de producten.

Het verpakkingsmateriaal en de bezorging

Het is je vast weleens opgevallen. Je bestelt een product via een webshop ter grootte van een enveloppe. Dat zit natuurlijk in een eigen doosje. Die wordt vervolgens door de webshop verpakt in nóg een doos en het liefst een doos die minimaal 3x groter is. De ruimte die vervolgens overblijft in die immense doos wordt opgevuld door opgeblazen plastic zakjes. Dit om te voorkomen dat het product gaat schuiven en schade oploopt.

Duurzaam?

Bovenstaande verpakkingsmethode heeft er vaak in geresulteerd dat men een pakketje bestelt (bijvoorbeeld een doosje Duplo) en vervolgens een doos in ontvangst neemt ter grootte van een verhuisdoos. De bezorger probeert 2x het pakket bij jou te bezorgen en de doos verdwijnt vervolgens in de oud papierbak.

“Dan denk je dus duurzaam bezig te zijn, zowel als consument als verkoper. Echter, niets is minder waar”

Écht duurzaam bezig

Dus je wilt als webshop duurzaam bezig zijn. Hoe doe je dat nou? Er zijn een aantal gebieden waarop je als webshop eigenaar kunt verduurzamen. Denk aan de logistiek en het verpakkingsmateriaal. Waarom zou je bijvoorbeeld jouw producten in zes dozen, piepschuim en plastic inpakken voor de verzending, terwijl je het ook gewoon in één doos kan versturen? En gebruik gewoon simpel karton in plaats van dozen speciaal bedrukt met jouw bedrijfsnaam.

Neem bol.com. De online gigant verstuurde zijn pakketjes altijd in de herkenbare doos met blauwe bollen. Nu worden pakketjes verstuurd in een onherkenbare kartonnen doos om milieubewuster te zijn. Of denk eens aan bezorgdiensten zoals PostNL. Pakketjes werden eerst altijd twee keer aangeboden aan de deur, voordat zij bij een ophaalpunt werden afgeleverd. Daar zijn ze mee gestopt.

“Nu worden pakketjes al na één keer bij een PostNL punt gebracht om zo minder met de bus rond te rijden”

Jij kan het ook!

Een duurzame webshop runnen kan dus! Laat jouw pakketjes inpakken in herbruikbaar karton of een andere organische verpakking. Laat het vervolgens bezorgen met een bakfiets, elektrische auto of desnoods met een step. De klant maakt milieubewuste keuzes wanneer hij kiest voor een webshop, dus moet jij als verkopende partij wel meegaan in die trend. En de mogelijkheden zijn er zeker. Zolang jij maar creatief bent en wilt innoveren: the sky is the limit!

Toekomstbestendigheid

Echter, duurzaamheid is meer dan alleen het goed zorgen voor ons ecologische systeem. Het staat ook voor toekomstbestendigheid. Wanneer je als bedrijf meegaat in de huidige trend maak je jouw bedrijf toekomstbestendig door mee te groeien met de maatschappelijke standaard en de wensen van de consument. Je kan jouw bedrijf ook wapenen tegen de toekomst door jouw IT-systemen dusdanig in te richten dat zij meegroeien met jouw bedrijf en altijd afgestemd kunnen worden op de heersende situatie. Certigon maakt IT oplossingen op maat. Wij zorgen dus voor de ontwikkeling van het product zoals jij het wenst, maar ook voor het beheer van de software. Het is belangrijk om het (maatwerk) software regelmatig te updaten. Betrouwbare, up-to-date software is cruciaal voor een goede bedrijfsvoering. Wij kijken naar de wensen die er zijn met betrekking tot het beheer en maken vervolgens gezamenlijk een plan.

Het voordeel voor een IT oplossing die lang meegaat is dat je je verder volledig kan richten op jouw core business, zonder de zorgen en afleiding van een falend softwaresysteem.

CONTACT

Stuur ons een bericht, bel ons of kom langs.